Cum pregătim copilul pentru școală? – perspectiva unui psiholog

În aproximativ 2 săptămâni băieţelul meu va începe şcoala şi vă mărturisesc că am aproape aceleaşi emoţii pe care le-am avut în urmă cu 26 ani, pe când o începeam eu.

       Cred că nu există mamă în lumea aceasta care să nu privească cu nostalgie la copilul ei care parcă ieri era bebeluş, iar azi îşi probează cu mândrie ghiozdanul.

       Începutul şcolii este o etapă nouă în dezvoltarea unui copil care, ca şi orice schimbare, aduce cu sine îngrijorări, frici, anxietăţi, dar şi încântare şi multă curiozitate, nu numai din partea viitorului şcolar, ci şi din partea părinților, mai ales că ritmul cotidian va suferi câteva modificări semnificative de acum înainte.

Pentru ca adaptarea la şcoală să fie cât mai uşoară pentru întreaga familie,  este foarte util să ne pregătim împreună pentru această etapă.

Cum m-am pregătit eu ca şi mamă pentru începerea şcolii?

           În primul rând am discutat cu mamele ale căror copii au început şcoala anul trecut pentru a afla cum anume se desfăşoară procesul educativ în zilele actuale, de ce materiale şi echipamente au nevoie copiii la şcoală, de ce fel de imbrăcăminte au nevoie, care sunt problemele şi provocările cu care se confruntă la şcoală etc.

După aceste discuţii am hotărât împreună cu soţul că ar fi nevoie să achiziționăm un laptop nou, o tabletă şi o imprimantă, lucruri care se pare că sunt aproape indispensabile pentru orice şcolar.

Cum am pregătit copilul pentru şcoală?

         Un prim pas a fost achiziţionarea unui Abecedar pentru a-l ajuta să se familiarizeze cu literele, cu formatul unui Abecedar, cu subiectele de discuţie din cadrul orelor de clasă. I-am explicat cum se vor desfăşura orele şi l-am asigurat că doamna învățătoare îl va învăţa tot ce trebuie să ştie, deoarece am observat că la un moment dat era foarte anxios cu privire la faptul că nu va reuşi să citească.

          Am mai cumpărat apoi câteva cărţi cu poveşti terapeutice care au ca şi temă adaptarea la şcoală (“Conni merge la şcoală” , “ Micul păianjen Firicel: Hai sa ne jucăm de- a şcoala”, “ Max merge la şcoală”). Aceste poveşti explică în detaliu ceea ce fac copiii la şcoală într-un limbaj simplu pe înţelesul lor.

          Evident cel mai important pas în procesul pregătirii pentru şcoală a fost achiziţionarea ghiozdanului.

Am mers împreună cu el la magazine pentru a alege ghiozdanul potrivit. Recunosc că acest lucru ne-a dat puțin de furcă, deoarece am observat că ghiozdanelor fie erau prea mari, neavând un design potrivit pentru băiatul meu, care este destul de slăbuţ, fie erau prea mici şi nu încăpea în ele un format A4, formatul unui Abecedar de exemplu.

În cele din urmă, am găsit un ghiozdan cu un design ergonomic care, conform specificaţiilor producătorului, minimizează presiunea asupra umerilor şi a coloanei vertebrale, oferind o senzație de confort, ceea ce ni s-a părut minunat.

Împreună cu ghiozdanul am cumpărat şi un penar asortat. Deoarece majoritatea mamelor mi-au spus că la începutul anului şcolar doamnele învăţătoare dau părinţilor o listă cu rechizitele de care copiii au nevoie am hotărât să nu mai cumpărăm alte lucruri până ce vom primi şi noi o listă.

        Ajunşi acasă am constatat că mai avem un ultim pas de făcut şi anume eliberarea biroului şi a dulapurilor de unele lucruri de la grădiniţă pentru a face loc cărţilor şi caietelor de la şcoală, un lucru atât practic cât şi simbolic, ajutând copilul să îşi ia rămas bun de la ceea ce a însemnat grădiniţa şi de a spune bun venit unui nou început în viaţa sa.

         Iar acum ne mai rămâne doar să aşteptăm cu nerăbdare prima zi de şcoală!

*Dacă sunteți din Oradea, vă recomand cu bucurie să-i înscrieți pe copii la Atelierele de dezvoltare personală și emoțională, pe care le voi susține alături de colega mea, psiholog Sofia Laza, la Mama lui Emoționel, ateliere care facilitează inclusiv acomodarea la școală. (aici găsiți detalii)

Vă dorim tuturor un an şcolar bogat, frumos şi liniştit!

Cu drag,
Lavinia Flore, mamă şi psiholog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: