Cum să îţi găseşti echilibrul emoţional ca şi mamă?

”E în regulă să nu fii perfectă în toate!”

Lavinia și familia ei minunată

Deşi experienţa de a fi mamă este una dintre cele mai minunate, multe mame se pot confrunta la un moment dat şi cu dezechilibre emoţionale datorate provocărilor şi stresului la care sunt supuse.

Lavinia Flore, mamă de doi copii (2 şi 4 ani) şi psiholog ne va vorbi despre cum putem să ne găsim echilibrul emoţional în viața de mamă.

Ce s-a schimbat în viaţa ta de când ai devenit mamă?
Încep prin a spune că experiența de a deveni mamă a fost o experienţă nouă şi uimitoare pentru mine care într-adevăr a adus multe schimbări în viața mea, mai ales în ceea ce priveşte ordinea priorităţilor mele. Copiii au devenit prioritatea mea, deoarece mai ales în primul an de viaţă simţeam că erau dependenţi de mine. Timpul pentru mine însămi s-a redus considerabil, aşa că am început să fac mai rar lucrurile care mă pasionau înainte şi în majoritatea timpului să mă ocup de copii.


Ce sentimente ai experimentat de când ai devenit mamă?
Pot spune că de când sunt mamă am experimentat foarte multe sentimente şi de cele mai multe ori m-am confruntat cu sentimente şi emoţii contradictorii: pe de o parte dragostea necondiţionată faţă de copii, iar pe de altă parte sentimente de frică, de neputinţă, de descurajare.

Experienţa de mamă a trezit în mine, în primul rând sentimentul matern, un sentiment unic care se traduce prin dragoste şi grijă, o dorinţă profundă de a-ţi şti copilul ocrotit şi în siguranţă, dar acest sentiment matern vine la pachet şi cu frică, anxietate, descurajare, epuizare fizică şi psihică. În general peste tot în jur se vorbeşte mai mult despre bucuria şi împlinirea de a deveni părinte şi mult mai puţin despre emoţiile negative pe care le generează îngrijirea şi creşterea unui copil mic.

Eu aş vrea sa împărtăşesc şi aceste emoţii negative care mi-au invadat sufletul de când am
devenit mamă. Am avut zile şi perioade când mă simţeam epuizată fizic, psihic şi emoţional, când rutina zilnică mă copleşea şi aveam impresia că în acel punct toată viaţa mea înseamnă doar să schimb scutece, să alăptez copilul şi să mă bucur ca am mai reuşit să dorm 2 ore fără întrerupere.
Uneori mă simţeam foarte tristă, alteori deveneam furioasă şi nemulţumită.
Eram conştientă că mă confrunt cu un dezechilibru emoţional pe care trebuie să îl depăşesc.

Cum ai reuşit să depăşeşti această periodă şi sa îţi regăseşti echilibrul emoţional?
În primul rând am început să împărtăşesc stările mele cu alte mame şi evident să aflu că nu eram singura care se simţea în felul acesta. Discutând cu ele ştiam că sunt ascultată şi înţeleasă, iar din experiența lor am aflat că aceste stări sunt temporare şi pot fi rezolvate. Este foarte important să ai lângă tine persoane care trec prin aceleaşi experiențe ca şi tine astfel încât să vă oferiţi sprijin reciproc.

Apoi am început să cer ajutor. Chiar dacă soțul meu era implicat în creşterea copiilor i-am cerut să facă mai mult, cum ar fi sa mă ajute la treburile casnice, să scoată copiii mai des afară, să se joace cu ei etc. astfel ca în acest timp să pot face şi eu lucruri pentru mine: să citesc, să fac o baie, să ascult muzică, să merg la masaj sau să ies cu prietenele.

Cred că un aspect important în găsirea echilibrului emoţional este să conştientizăm atât noi cât şi partenerul nostru faptul că avem nevoi de îndeplinit şi nu putem efectiv să le anulăm chiar dacă nevoile copiilor devin prioritate. Trebuie să ne găsim timp pentru a continua să facem ceea ce ne face plăcere şi ne relaxează.
Şi nu în ultimul rând, am început să lucrez mai mult pe partea de autocunoaştere şi autodezvoltare.
Simţeam de parcă luasem o pauză de la mine însămi de când devenisem mamă, tot ce citeam şi studiam fiind legat doar de creşterea copiilor. Aşa că am început să meditez mai mult, să citesc romane, dar şi cărţi de autodezvoltare, am urmărit un curs online despre gestionarea furiei, ba chiar am început să fac şi sport pentru că se ştie că sportul ajută şi sufletul nu doar trupul.
Toate aceste lucruri m-au ajutat să îmi regăsesc echilibrul emoţional, să devin mai calmă în relația cu copiii mei şi mai ales să mă bucur din plin de experiența de a fi mama a doi copii minunaţi.

Ce sfaturi ai pentru mame?
Să nu îşi dorească să facă toate lucrurile perfect. Societatea pune presiune pe femei în general, ne prezintă modele de femei cu o carieră strălucită, foarte frumoase, care sunt de asemenea şi mame perfecte şi gospodine nemaipomenite. Dar e în regulă să nu fii perfectă în toate ci să te concentrezi pe lucrurile care sunt prioritare într-o anumită etapă din viață.
Nu ezitaţi să cereţi ajutor atunci când simţiţi că nu mai puteţi şi nu uitaţi că orice situație este temporară: copiii voştri nu vor fi veşnic copii!


Cu drag și prietenie,
Flore Lavinia, mamă şi psiholog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: