9 idei de activităţi de făcut cu copiii toamna – Psiholog Lavinia Flore

A sosit toamna, un anotimp minunat, bogat în roade şi culori, un anotimp care ne încântă privirile şi în care putem face o mulţime de activități frumoase şi educative cu copiii noştri.

           Copiii pot fi interesaţi de anotimpuri şi succesiunea lor încă de la vârsta preşcolară, de aceea este bine să le hrănim această curiozitate, profitând de orice ocazie ca să le descriem anotimpul în care ne aflăm, să observăm schimbările care au loc şi cauzele acestora, să explorăm natura şi mai ales să învățăm împreună să o iubim şi să avem grijă de ea.  

         Împreună cu copiii mei facem o mulţime de activităţi toamna, activităţi care îi dezvoltă cognitiv şi emoţional şi îi stimulează senzorial. Aş dori să le împărtăşesc în acest articol în speranţa că veţi reuşi să realizaţi şi dumneavoastră măcar o parte dintre ele.

  • Plimbări în natură

        Fie că mergeţi în parc, în pădure sau în alte zone de agrement, plimbările de toamnă sunt interesante şi educative. Acestea reprezintă o ocazie minunată de observare a naturii, de a oferi răspunsuri la întrebările şi curiozităţile copiilor şi de colectare a diverselor materiale (castane, nuci, ghinde, frunze uscate, muşchi etc.) pe care să le folosim ulterior în alte activități.

  • Ştampile din frunze

        După ce aţi adunat frunze puteți încerca această activitate simplă care a stârnit multă încântare din partea copiilor mei. Lăsaţi-i să picteze frunzele în culorile toamnei apoi să le ştampileze pe foi albe. Vor realiza astfel un tablou frumos de toamnă.

  • Colaje din frunze

       Din frunze se pot realiza şi diferite colaje interesante. Adunați frunze, lăsați- le la presat câteva zile, apoi le decupați şi lipiţi după cum vă ghidează creativitatea.

  • Colţ de toamnă în casă

        Alegeți un colţ în casă pe care să îl decoraţi de toamnă împreună cu copiii, folosind mai ales materialele adunate şi/sau realizate de ei.

  • Reţete de toamnă

         Preparați împreună cu copiii anumite reţete la care se utilizează ingrediente de toamnă: dovleac la cuptor, plăcintă cu dovleac, piure de castane, prăjitură cu mere, salată cu fructe de toamnă etc.

  • Vizită la zoo

      Puteţi face o vizită la Zoo în care să vorbiți cu copiii despre ce fac animalele toamna şi despre felul cum se pregătesc pentru iarnă.

  • Viaţa la ţară

          Pentru cei care aveți bunici sau rude care locuiesc în sat, o vizită acolo sigur îl va introduce pe copil în atmosfera toamnei, el având ocazia să vadă sau chiar să participe la diferite activități specifice acestui anotimp (culesul strugurilor, prepararea mustului, tăiatul şi aranjatul lemnelor, punerea murăturilor, prepararea gemurilor etc.)

  • Activităţi cu castane

          În fiecare toamnă copiii mei îşi umple buzunarele cu castane sălbatice pe care le aduc acasă. Aşa că le folosim pe post de materiale educative: învăţăm să numărăm şi să socotim cu ajutorul lor, le ordonăm, facem din ele arici şi lanţişoare, le dăm “ mâncare” păpuşilor etc.

  • Crafturi de toamnă

         La un mic search pe google veţi găsi o muţime de crafturi cu tematica toamnă: dovleci sculpați, felinare de toamnă, animale şi frunze din hârtie colorată, arici din diferite materiale, pomişori cu frunze. Un craft frumos pe care l-am făcut anul trecut cu copiii mei a fost realizarea unui pomişor din hârtie pe care l-am lipit pe geamul camerei lor, pe care ei au lipit apoi frunze din hârtie. Ulterior pomişorul a fost decorat în funcţie de anotimpul în care ne aflam.  

Vă recomand o pagină interesantā unde găsiţi idei şi kituri de activităţi de toamnă ( şi nu numai). Click AICI

Vă doresc o toamnă roditoare!

Cu drag,
Lavinia Flore, psiholog şi mamă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: