Ale toamnei jocuri voioase – gânduri de la autorii Mamei

Dacă iarna înseamnă reuniune, veselie, cadouri, primăvara – renaștere, revenire, nou, vara – vacanță, relaxare, energie… Toamna ne duce cu gândul la conectare, nostalgie și pregătire pentru noi începuturi.

Descrierea de mai sus conține atribute ce creionează atmosfera familială în fiecare anotimp. Dintre toate, ne vom opri, în joacă, asupra toamnei și a voioșiei lăsată de jocurile ei.
Debutul etapei școlare cere mai multă conectare intre membrii familiei, mai ales dacă avem piticoți proaspăt înrolați. După cum bine știm, nimic nu ajunge în simțuri dacă mai întâi nu este în joacă.

Ce jocuri, activități putem inventa pentru a ne apropia cât mai mult unii de alții și, mai ales, pentru a consolida legătura cu ce mici, într-un anotimp aparent rece?

Primul pas este să ne reîntoarcem în natură, să pornim în scurte drumeții și să observăm schimbarea mediului natural, fie la pas, fie cu mașina sau bicicletele. Odată ajunși în mijlocul naturii, să ne lăsăm ghidați de frumusețea schimbării coloritului, aerului rece, a cerului șters sau a stropilor de ploaie îmbelșugați.

Plimbările prin pădure sunt surse inepuizabile de prospețime și revigorare. Împreună cu cei mici putem aduna ghinde, castane, frunze de toate culorile și formele, dar mai mult decât atât, putem să le oferim copiilor oportunitatea de a observa în detaliu viața în schimbare (sunetul păsărilor care rămân peste iarnă, urmele unor animale ce se pregătesc pentru iarnă, dar mai ales, ritmul lent și tăcut al naturii).

Odată adunate mici suveniruri din aceste promenade, le putem folosi in diferite activități de craft cu cei mici. Pe lângă faptul că le vom spori creativitatea, vom crea amintiri ce vor conserva clipele minunate petrecute împreună (putem da viață unor figurine haioase din ghinde și castane, tablouri și colaje din frunze, aranjamente create din tot felul de plante și semințe, la liberă imaginație a fiecăruia, pictură pe frunze etc.).
În tot acest bogat decor tomnatic, să nu uităm de maestrul Dovleac și a lui mireasmă ce se ia la întrecere cu minunata scorțișoară. Dacă mutăm registrul activităților de petrecere a timpului familiei în casă, ar fi ideal să ne alegem bucătăria pentru a pregăti o prăjitură, tartă, plăcintă cu dovleac. Tot aici putem să îl sculptăm și pe Jack-o-lantern, iar apoi să povestim la gura sobei încălzindu-ne cu un vin fiert (pentru cei mari) și un ceai fructat (pentru cei mai mici pământeni).

Printre vedetele toamnei îl putem alege și pe renumitul strugure și a lui parteneră, doamna Prună. Ideal ar fi să putem participa la culesul acestora și ulterior la pregătirea mustului sau a magiunului. Ambele activități au șanse de reușită în a consolida timpul petrecut în familie și de a oferi calitate acestuia.

Orice activitate am alege, important este să ne bucurăm de ea, să dam frâu liber imaginației și să ne umplem clipele cu bucurie.
O bătaie cu frunze, o plimbare prin ploaia rece sau o contemplare a acestui anotimp nostalgic, sunt la fel de energizante precum o zi cu soare. Bucuria de a trăi și de a aduna amintiri nu ține cont de anotimp, așa că toamna ne pune la încercare creativitatea și ne oferă șansa să ne conectam sufletele.

Sper să aveți o toamnă inspirată și gânduri îmbelșugate!

Cu drag și prietenie,
Anca Vasiliu, Mamă de Filip
Iași
Facebook, AICI.

*articolul face parte din campania FII AUTOR la Mama lui Emoționel, despre care găsiți detalii aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: