Idei de hrană pentru un bebeluș de 9 luni

Idei de hrană pentru un bebeluș de 9 luni

Pornind de la Articolul pe care l-am creat pentru Revista Zile și Nopți, doresc să vă împărtășesc mai pe larg din experiența culinară a bebelușului nostru.

În ziua în care a împlinit 6 luni am încercat să-i ofer măr ras (pe răzătoare din sticlă, la sugestia medicului pediatru) și reacția a fost una de îngheț, combinată cu dezgust și curiozitate. Chipul bebelușului nostru a luat atunci cam toate formele posibile, fapt ce ne-a amuzat, dar ne-am străduit să rămânem pe poziție pentru a-i oferi experiența culinară dorită.

A încercat de câteva ori să îmi ia lingurița din mână (pentru că aceasta nu-i era deloc străină) și chiar s-a înfuriat că nu i-am oferit-o. El se mai întâlnise până atunci cu acțiunea de a mânca pentru că de cele mai multe ori când noi, părinții, am mâncat, i-am prezentat și lui farfuriile, tacâmurile și mâncarea. Ba chiar am și mâncat în fața lui pentru a-i deschide apetitul (atenție să nu chinuiți copilul, dacă i se face tare poftă aveți bunul simț și mergeți în altă încăpere cu hamburgerul și cartofii pai). 🙂

Totul a evoluat bine, mai bine decât ne așteptam, pentru că bebelușul s-a familiarizat rapid cu fiecare aliment în parte și nu am întâmpinat dificultăți în procesul de diversificare.

Teama cea mai mare pe care am avut-o a fost să nu se înece, dar era un gând sedimentat undeva în subconștient care nu știu din ce cauza a ieșit la suprafață. Poate e o teamă călătoare, care vizitează mai toate mămicile aflate la început de drum, nu știu.

Pe măsură ce timpul a trecut, iar bebe a făcut cunoștință cu majoritatea fructelor și legumelor, am început să le îmbin, iar hrana lui a devenit din ce în ce mai sățioasă și mai atractivă.

În prezent bebe are 2-3 mese (de hrana solidă) pe zi și alte aproximativ 3 mese de lapte (fiind alăptat la cerere).

Vă voi prezenta în continuare câteva idei de mâncare pentru bebeluși pe care cel mic le-a testat și le-a plăcut. Vă rog să țineți cont întotdeauna de indicațiile medicului pediatru, căci ceea ce funcționează la mine nu este neapărat să funcționeze și la voi, și invers. E firesc, copiii sunt diferiți, cresc diferit și se dezvoltă diferit.

Așadar, iată ce-i ofer eu copilașului meu ca și gustare (în jurul orei 9):

-măr ras (pe răzătoare de sticlă) cu biscuiți
-iaurt simplu Activia cu banană și măr ras
-pară fiartă la aburi
-nectarine, banană și mango (toate pasate cu furculița)

Iată câteva idei de prânz (oferit în jurul orei 14):

-rădăcină de pătrunjel, morcov, gulie și piept de pui (fierte și trecute ulterior prin blender)
-broccoli și gălbenuș de ou (neapărat fiert tare)
-cartof (poate fi și dulce), păstârnac și carne de pui
-fasole verde
-dovlecel
-conopidă etc.

Ce am adăugat la toate acestea?

Răbdare – pentru că fiecare lucru realizat bine necesită timp și implicare. Mi-am dorit ca bebelușul nostru să se bucure la fiecare masă, să nu o considere un chin, să nu se hrănească din obligație, ci pentru că există anumite beneficii (energie, sănătate etc.).

Tot la capitolul răbdare cred că intră și faptul că ne-am concentrat împreună cu cel mic asupra procesului de hrănire, înlăturând din jurul nostru stimulii care l-ar fi putut distrage de la ceea ce face (jucării, telefon, laptop etc.).

Când hrănesc copilul nu mă joc cu el, însă îi vorbesc prietenos, cu calm și răbdare, având zâmbetul pe buze.

Bună dispoziție – pentru a-i transmite copilului că hrănirea este o activitate frumoasă, care ne aduce multe beneficii, precum energia necesară jocului, vitaminele necesare sănătății organismului și multe altele.

Voi cum vă hrăniți bebelușul? Ce alte idei de mâncare aveți?

Cu drag și prietenie,
Mama lui Emoționel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: