
Mult aşteptata perioadă a concediilor a sosit şi cred că fiecare dintre noi suntem nerăbdători să ne bucurăm de un concediu binemeritat.
Cum viaţa noastră se schimbă şi se complică puţin după apariţia copiilor, un concediu împreună cu copiii (mai ales atunci când nu ai ajutor) poate deveni o mare provocare, chiar o perioadă mai mult obositoare decât relaxantă.
Deoarece copiii sunt scoşi din rutina lor zilnică şi din mediul cu care sunt familiari şi duşi într-un loc cu totul nou, de la care nu ştiu exact la ce să se aştepte, aceştia pot să devină anxioşi, irascibili, să manifeste tantrumuri dese sau anumite comportamente pe care ca şi părinţi să ne fie dificil să le gestionăm.
Şi cum este mai uşor să prevenim decât să tratăm, m- am gândit să trec în revistă câteva recomandări izvorâte din experienţa noastră de prim concediu la mare cu doi copii, recomandări care să vă ajute să preveniţi cât mai mult posibil astfel de stări din partea copiilor şi să vă ajute să vă bucuraţi din plin de un concediu la mare.
1.Pregătiţi din timp copiii pentru concediu: arătați-le poze, explicați-le unde veți sta, unde veţi mânca, cum se va desfăşura programul zilnic, cât va dura drumul etc.
2.Faceți-le un buget pentru jucării/suveniruri: cu toţii ştim că la mare găsim zeci de tarabe ticsite cu jucării şi suveniruri. Pentru a evita frustrarea copiilor cauzată de faptul că nu le putem cumpăra absolut tot ceea ce văd, ei şi-au adunat din timp bănuți pentru mare pe care i-au dus cu ei pentru a-şi cumpăra de la mare tot ceea ce îşi doresc în limita bugetului pe care îl au. A fost o idee foarte bună, deoarece au înţeles mult mai bine valoarea banilor, iar după ce i-au cheltuit pe toți nu au mai cerut alte lucruri.
3.Nu forţaţi copiii să intre în apă: am observat că în topul urletelor din partea copiilor aflaţi pe plajă se afla acest motiv: părinţii îi duceau în apă împotriva voinţei. Acest comportament nu numai că le amplifică frica de apă, ci le şi transmite multă neîncredere şi nesiguranţă. Obişnuirea cu apa se face progresiv, iar dacă până la sfârşitul sejurului copilul a reuşit să intre doar cu picioarele în apă este foarte bine. Mai mult la anul!
4.Respectați somnul copiilor! Chiar dacă ne aflăm în concediu, copiii nu pot ţine pasul cu orarul adulţilor. Este total nepotrivit ca un copil să fie ţinut întreaga zi pe plajă si apoi dus la terasa cu muzică live până noaptea târziu.
Programul în concediu trebuie adaptat în funcţie de nevoile copilului de somn şi odihnă. Un copil care nu doarme suficient va fi irascibil, sensibil şi va fi foarte greu de comunicat cu el.
O idee bună este să împărţiţi ziua în două părţi.
Programul nostru la mare a arătat aşa: în prima parte, între ora 9 şi 13 stăteam pe plajă, apoi urma masa de prânz şi între 14 şi 16 ne retrăgeam în camera de hotel unde copiii dormeau. Apoi urmau încă 2- 3 ore petrecute pe plajă, după care plimbarea de seară până la maxim ora 22:30.
5.Puneţi în bagaj medicamente: înainte să pornim la drum am trecut pe la medicul de familie care ne-a scris o reţetă cu medicamente de care copiii ar putea avea nevoie. Mulţumim Domnului că nu a trebuit să le folosim, dar este bine să le avem în bagaj în caz de nevoie, mai ales pe cele care nu se pot cumpăra de la farmacie fără reţetă.
6.Mamelor, faceţi- vă timp pentru voi: o mamă fericită egal un copil fericit. Profitaţi de concediu ca să vă simţiti elegante şi frumoase, să vă simţiţi femei! Lăsaţi copiii în grija tatălui şi ieşiţi la o plimbare prin staţiune, cumpăraţi-vă o rochie frumoasă sau mergeţi la plajă şi citiţi o carte! Veți transmite altfel copiilor relaxarea şi liniştea voastră!
7.Alegeţi un hotel cât mai aproape de plajă: hotelul nostru se afla la mai puţin de 5 minute de plajă ceea ce nouă ne-a fost de mare ajutor. Am economisit mult timp şi energie, atât noi care aveam de cărat oarece lucruri pe plajă, cât şi copiii care erau foarte obosiţi după câteva ore de joacă şi bălăceală şi abia aşteptau să ajungă în pat la somn.
Vă doresc tuturor să vă bucurați din plin de concediu vara aceasta, să fiți cât mai bucuroşi şi relaxaţi!
Cu drag,
psiholog si mamă, Lavinia Flore