
Simţurile şi stimularea senzorială
Din momentul când vine pe lume, copilul este înconjurat de o lume plină de culoare, sunete, lumini, miresme, gusturi şi atingeri pline de dragoste, o lume minunată care îl invită să o descopere.
Cum o descoperă? Prin simţuri.
Simţurile sunt cele care asigură primul său contact cu mediul înconjurător, oferindu-i informaţii şi senzaţii cu privire la acesta. Cu alte cuvinte prin intermediul simţurilor copilul cunoaşte lumea din jur, iar cu cât acestea vor fi mai stimulate, cu atât această cunoaştere va fi mai profundă. Stimularea simţurilor copilului se numeşte stimulare senzorială şi aceasta este fundamentală mai ales în primii ani de viaţă ai copilului, deoarece ea duce la o bună dezvoltare fizică şi psihică.
Beneficiile stimulării senzoriale
O experienţă senzorială bogată şi echilibrată se află în strânsă legatură cu toate ariile de dezvoltare ale copilului:
- Stimulează gândirea, învăţarea şi capacitatea de reacţie
- Stimulează limbajul şi capacitatea de a comunica
- Stimulează dezvoltarea emoţională a copilului, oferindu-i experienţe, moduri de exprimare a emoţiilor şi de interacţiune socială
Ce activităţi putem face ca să stimulăm senzorial copilul?
Fiind psiholog şi mamă am acordat o deosebită atenţie stimulării senzoriale încă din primele luni de viaţă ale copiilor mei. Am incercat să le ofer un mediu calm, liniştitor, presărat cu culori calde, câteva desene pe pereţi, o mică jucărie atârnată la pătuţ (evitând supraaglomerarea) pentru a-i stimula vizual. Le-am dat să atingă texturi cât mai variate (catifea, microfibră, pene, lână, fetru, hârtie, iarbă, mingi cu ţepi, cărţi senzoriale etc.) şi i- am lăsat să umble cu picioarele goale pe iarbă, nisip sau beton pentru a le stimula simţul tactil.
În ceea ce priveşte stimularea mirosului şi a gustului, bineînţeles că momentul oportun a fost începerea diversificării alimentare, atunci când copiii au început să facă cunoştinţă cu diferite alimente, cu gustul, textura si mirosul lor.
Cântatul , cititul poveştilor, explorarea cărţilor cu sunete au avut rolul de a-i stimula auditiv, iar legănatul, alergatul, datul in leagăn şi topogan, masajul, rostogolitul au dus la stimularea lor motrică.
Stimularea senzorială continuă chiar dacă copiii au crescut. O plimbare în pădure, de exemplu, poate fi o adevărată lecţie de stimulare a tuturor simţurilor: ascultăm cântecul păsărilor şi şoaptele vântului, privim frunzele copacilor în lumina soarelui, atingem muşchiul proaspăt şi plantele, îmbrăţişăm copacii, alergăm şi ne învârtim, mirosim plantele şi florile etc.
Care este legătura dintre stimularea senzorială şi dezvoltarea emoțională a copilului meu?
Simţurile copilului care se află în plină dezvoltare au nevoie de a fi permanent stimulate. Un copil insuficient stimulat din punct de vedere senzorial este un copil lipsit de experienţa cunoaşterii, plictisit, frustrat, poate manifesta des accese de furie, este fie prea activ, fie inert. Prin stimularea simţurilor copilul cunoaşte şi înţelege lumea, experimentează o serie de emoţii cum ar fi: liniştea, relaxarea, bucuria, plăcerea, dezgustul, pe care ulterior va fi capabil să le recunoască, exprime şi să le gestioneze.
Cu cât experienţele senzoriale ale copilului vor fi mai variate, cu atât şi viaţa lui emoţională va deveni mai bogată.
Simpla activitate de a mirosi o floare de exemplu îi oferă stimulare olfactivă, îl ajută să cunoască un lucru nou despre plantă şi mediul său, îi stârneşte o stare de plăcere, linişte și relaxare şi de ce nu îi oferă pe viitor o metodă de a face faţă unei emoţii negative: când sunt furios pot mirosi o floare ca să mă liniştesc.
În final, vă îndemn să profitaţi de primăvară şi de vacanţă şi să le oferiți copiilor modalităţi cât mai creative prin care să le poată fi stimulate simţurile.
Cu prietenie,
Lavinia Flore, psiholog şi mamă