4 motive ca să îți dezvolți inteligența emoțională ca părinte

Te gândești adesea cum să fii un părinte cât mai bun pentru copilul tău?
Îți dorești să nu mai repeți greșelile pe care părinții tăi le-au făcut cu tine, și cel mai important, vrei să crești un copil fericit?

Dacă răspunsul la aceste întrebări este un ”da” hotărât, atunci acest articol este pentru tine, fiindcă îți voi explica cum să obții toate acestea dezvoltându-ți propria inteligență emoțională.

Secole întregi, educația și societatatea au pus accentul doar pe dezvoltarea inteligenței cognitive, sau a IQ-ului, neglijând total importanța emoțiilor și dezvoltarea armonioasă a acestora. Ca părere personală, aș îndrăzni să spun că și acest fapt a contribuit la faptul că depresia a ajuns să fie ”boala secolului 21”.

Am fost învățați de mici că pentru a fi fericit trebuie să te ții de școală, să iei note mari, să obții un job bine plătit, și să bifezi toate celelalte ”criterii” din regulamentul nescris al societății, ca să poți fi considerat un om de succes.
De asemenea, am fost învățați că exprimarea emoțiilor este o dovadă de slăbiciune, că e mai bine să ”îți păstrezi mândria”, și că furia sau tristețea sunt emoții pe care nu ar trebui să le simțim. Așadar, marea majoritate a adulților își suprimă emoțiile negative, și nu sunt mai deloc conștienți de propriul climat emoțional, focusul principal fiind pe carieră și pe aspectele materiale ale vieții.

Dar pentru că emoțiile nu sunt făcute pentru a fi reprimate, această atitudine duce la diverse probleme – somatizări, probleme cu furia, tulburări de anxietate, depresie și alte probleme de sănătate. Totodată, ei îi invață și pe copiii lor să își ”gestioneze” emoțiile în același mod, riscând să perpetueze acest ciclu de nefericire și asupra generației viitoare.

Din fericire, în secolul XXI a apărut și conceptul de ”Inteligență emoțională”, promotorul acesteia fiind Daniel Goleman. Goleman definește inteligența emoțională (EQ) ca fiind ”capacitatea de a înțelege și gestiona atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți”. Tot Goleman ne vorbește despre cele cinci componente ale inteligenței emoționale și importanța lor:

  1. Autocunoașterea – o persoană inteligentă emoțional își recunoaște și își înțelege propriile emoții atunci când ele apar.
  2. Autostăpânirea –se referă la abilitatea persoanei de a-și controla propriile emoții, atât pe cele negative cât și pe cele pozitive, astfel încât să nu fie controlată ea de ele.
  3. Motivația – persoanele cu inteligență emoțională ridicată știu ce le motivează, ce le face să se ridice din pat dimineața, și au un un țel bine definit în viață.
  4. Empatia și recunoașterea emoției în celălalt – aceste două componente merg mână în mână, și sunt nelipsite unei persoane inteligente din punct de vedere emoțional. Recunoașterea emoției în celălalt presupune să avem capacitatea de a observa când o persoană simte o anumită emoție, iar empatia este abilitatea de a ne pune ”în locul lui”, de a înțelege prin ce trece, și de a ști cum să-i fim alături.
  5. Abilitățile sociale – o persoană cu EQ ridicat va avea abilități sociale foarte bune și va ști cum să lucreze în echipă, cum să fie un lider exemplar și cum să lege relații personale și profesionale armonioase.

Acum, că ți-am arătat ce este inteligența emoțională, aș vrea să îți vorbesc puțin despre importanța ei în relația părinte-copil. Inteligența emoțională este acea abilitate care te poate ajuta să creezi o relație extraordinară între tine și copilul tău, bazată pe încredere, doza optimă de respect și prietenie, sprijin și iubire necondiționate. Principalele motive ca să îți dezvolți inteligența emoțională ca părinte sunt următoarele:

  • Vei înțelege că doar tu ești responsabil de propriile emoții. Să ne imaginăm următorul scenariu: tocmai ai venit acasă după o zi la serviciu, incredibil de obositoare și stresantă. Ai o durere teribilă de cap. Copilul tău, cu toate acestea, nu sesizează că nu te simți bine și are chef să zăngăne la chitară. Este acesta un motiv să strigi la el și să îl trimiți în camera lui? Bineînțeles că nu. Indiferent ce circumstanțe ai și cât de intensă a fost furia în momentul în care ai auzit sunetul chitării, tu ești un adult – o ființă care a atins maturitatea psihică și emoțională, iar copilul tău, nu.
    În universul lui micuț și intim, centrat pe joacă și voie bună, probabil că era momentul perfect pentru a cânta la chitară. Așadar, un părinte inteligent emoțional i-ar spune copilului pe un ton calm și binevoitor dar totodată ferm, că nu este momentul pentru a cânta la chitară. Un părinte care consideră că alții sunt responsabili pentru stările lui, va striga la copil, poate chiar îl va pedepsi sau lovi. Primul părinte are toate șansele să dezvolte o relație cu copilul bazată pe cooperare și comunicare, pe când al doilea va dezvolta o relație bazată pe frică. Alegerea este doar a ta.
  • Nu îți vei mai ”contamina” copilul cu stări emoționale negative. Este dovedit științific faptul că cei mici preiau stările emoționale ale părinților, în special ale mamei. De asemenea, mai este dovedit științific că izbucnirile frecvente de furie și tristețe ale părintelui afectează în mod direct starea emoțională a copilului. Când această stare emoțională este impactată negativ mult prea des, apar tulburările psiho-emoționale. Așadar, dragă părinte, dacă ai un copil care suferă de depresie sau anxietate, cel mai prrobabil tu sau partenerul tău sunteți direct responsabili pentru asta.

    Principala responsabilitate a părintelui este să creeze climatul optim pentru creșterea și dezvoltarea copilului, dar prea mulți părinți consideră că acest climat se referă doar la condițiile materiale. Așadar, ei aleargă după joburi și bani, și își dau silința să îndeplinească fiecare dorință materială a copilului, uitând complet de nevoile emoționale ale acestuia.
  • Vei putea construi o relație sănătoasă cu copilul tău. Un părinte inteligent emoțional și care înțelege că doar el este responsabil pentru propriile trăiri, nu își va ”vărsa” emoțiile negative precum furia sau tristețea pe copilul său. Ba din contră, va reacționa în orice situație cu tact, calm și răbdare, dându-i astfel de înțeles copilului că dacă va face o boacănă el nu va fi certat sau pedepsit. Astfel, copilul va avea curajul să se deschidă în fața părintelui iar relația dintre cei doi va fi una construită pe încredere și cooperare, care merg mână în mână cu iubirea necondiționată și cu acceptarea.
  • Vei crește un copil echilibrat și sănătos din punct de vedere psiho-emoțional. Daniel Goleman vorbește în cartea sa ”Inteligența Emoțională” și despre importanța mediului familial în sănătatea emoțională a copilului.
    Într-o familie în care părintele are răbufniri dese de furie sau tristețe, copiii vor crește fie manifestându-și furia în același mod toxic și devenind la rândul lor agresori, fie vor suferi de anxietate și depresie. Părinții creează climatul emoțional din sufletul copilului prin acțiunile lor de zi cu zi. Ei au puterea de a-i crea un climat emoțional pozitiv, construit pe bună-dispoziție, respect reciproc, încredere în sine, sau unul negativ, construit pe teamă, furie, anxietate, depresie și stimă de sine scăzută. Tu ce climat emoțional alegi să creezi in sufletul copilului tău?

Dacă ți-am trezit interesul spre a afla mai multe despre inteligența emoțională și a învăța să ți-o dezvolți, stai cu ochii pe pagina Mama lui Emoționel deoarece vom posta mai multe articole prin care te vom învăța cum să îți dezvolți Inteligența Emoțională, să gestionezi într-un mod sănătos emoțiile negative și să construiești o relație cât mai bună între tine și copilul tău!

Cu drag,
Alexandra Tiodar

Psiholog, consilier în dezvoltare personală și terapeut holistic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: