Cum le putem dezvolta copiilor inteligența emoțională în vacanță? – 13 idei de activități

Vara mult aşteptată şi vacanţa copiilor a sosit şi sunt sigură că cei mai mulţi dintre noi deja ne-am făcut planuri cum să le petrecem în cel mai plăcut mod.

Fetița Laviniei

        Chiar dacă pe timpul verii copiii iau o pauză de la activitățile didactice, ei nu iau nicidecum pauză de la dezvoltarea fizică şi psihică, de la cunoaştere şi exploare, de la stadiul învăţării continue în care se află, de aceea vacanţa de vară poate fi un bun prilej în care să îi ajutăm să îşi dezvolte inteligenţa emoţională.  

          Aşa că, în acest articol aş dori să împărtăşesc cu voi câteva idei de activităţi pentru dezvoltarea emoţională pe care le puteţi face în această vară cu copiii dumneavoastră, majoritatea fiind “testate” şi de mine împreună cu copilaşii mei (5 şi 3 ani)

 • Activităţi de stimulare senzorială

          Dupā cum subliniam şi în alte articole, stimularea senzorială se află în strânsă legătură cu dezvoltarea emoţională, iar temperatura caldă din timpul verii ne oferă posibilitatea de a face foarte multe jocuri senzoriale cu copiii.

Iată câteva exemple:

 • Explorarea cuburilor de gheaţă: oferiţi-le cuburi de gheaţă şi lăsaţi-i să le pipăie, să observe cum se topesc, explicați-le de ce se topesc etc.
  • Water beads: aceste biluţe magice care îşi măresc volumul în apă pot fi fascinante pentru copii
  • Baloane cu apă: acest joc este potrivit in aer liber. Umpleți baloane cu apă şi aruncaţi-le unul după celălalt. Copiii se vor distra de minune
  • Exploraţi natura! Faceţi excursii în natură şi încurajaţi copiii să atingă iarba, muşchii, să guste fructe de pădure, să intre cu picioarele în pârâuri, să calce pe pietre. Va fi o experienţă senzorială foarte frumoasă!
  • Preparaţi- vă propria îngheţată! Amestecaţi împreună cu copiii iaurt/ frişcă cu diferite fructe în funcţie de preferințele lor, puneţi amestecul în forme pentru înghețată, puneţi- le la congelator şi apoi savuraţi împreună!
  • Joc cu apă şi nisip! Acest joc poate părea banal, dar este un joc care stimulează foarte mult simţurile copiiilor şi creativitatea lor. Lăsați-i să amestece, să simtă, să frământe, să facă forme şi mai ales să se murdărească !
  • Pictatul! În special cel cu degetele, deoarece oferă stimulare tactilă. Fiţi creativi! Lăsați- i să picteze atât pe foi, cât şi afară pe asfalt, pe forme de ipsos,  cu acuarele, iaurt sau chiar cu noroi!
  • Să spălăm jucăriile! Umpleți o cutie mare cu apă şi spumă, oferiţi-le copiilor o perie și multe jucării murdare
 • Dezvoltare emoţională în aer liber
  • Faceţi o drumeţie/ traseu turistic montan! Prin aceastā activitate copilul va învăţa ce înseamnă perseverenţa, va învăţa că “ greul” trece, va simţi satisfacția de a ajunge la capăt şi de a se bucura de un peisaj frumos/cascadă/peşteră
  • Joaca liberă în parc! Parcurile pentru copii pot fi un cadru potrivit în care copilul să observe reacţiile emoţionale ale altor copii, să învețe să interacţioneze, să colaboreze, să negocieze, să se joace în echipă. Încercaţi să lăsaţi copilul liber şi să nu interveniți de fiecare dată în micile conflicte cu alţi copii. Observaţi cum le rezolvă singur şi discutaţi acasă despre acestea, despre cum s-a simţit el/celălalt, cum va reacționa data viitoare etc.
  • În concediu! Dacă mergeţi în concediu ca şi familie este un timp potrivit pentru a vorbi despre emoţiile voastre ca şi părinți despre cum vă simţiţi acolo, ce trăiri/amintiri generează locurile vizitate. Fiți exemple pentru copii în cunoaşterea şi gestionarea propiilor emoţii.
  • La bunici! Dacă aveţi bunici care locuiesc în sat, observarea şi interacţiunea cu animalele domestice au un rol important în dezvoltarea emoţională a copiilor. Interacţiunea cu animalele domestice îi pot linişti, le poate spori încrederea în sine şi le poate creşte gradul de empatie.
 • Dezvoltare emoţională acasă

         Profitaţi de serile lungi de vară pentru a citi împreună cu copiii, pentru a viziona filme educative, pentru a vă juca împreună jocuri de societate, pentru a cânta sau spune ghicitori. Acestea sunt de fapt moduri informale prin care copiii învaţă despre atmosfera şi emoţiile din familie, cum interacţionăm unii cu alţii, cum ne comportăm când pierdem sau câştigăm la un joc, ce facem când greşim. Timpul petrecut cu familia îi oferă copilului linişte şi echilibru, având un rol primordial în dezvoltarea sa emoţională.

         Vă doresc o vară cât mai frumoasă şi productivă împreună cu copiii dumneavoastră în care să mai urcaţi câteva trepte pe traseul dezvoltării emoţionale!

Cu prietenie,
Lavinia Flore, psiholog şi mamă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: