*Articolul de față face parte din lunga serie de scrieri asupra cărora am reflectat luni de zile. De ce public tocmai acum? Pentru că alături de Tatăl lui Emoționel am convenit ca evenimentele, emoțiile și trăirile puternice să fie împărtășite cu prietenii ”la momentul potrivit”. Pentru noi, acum e momentul potrivit.
martie 2021:

Seminarul de puericultură e menit să-i instruiască și să-i pregătească pe viitorii părinți pentru provocările care bat la ușă. Am aflat cu ocazia participării la un astfel de curs, susținut în Oradea, la hotel Ramada, de către BIOGENIS (banca de celule stem), informații teoretice și prețioase despre igiena bebelușului, despre alăptare, îngrijire și multe alte aspecte esențiale în creșterea copilului.
-Am învățat că procesul de realizare a băiței nu este o bătaie de cap, dacă tratezi lucrurile cu calm, relaxare, grijă și iubire. Nu este nevoie să folosești produse cosmetice, geluri de duș, burete, creme și uleiuri cu nemiluita, așa cum probabil că ți-ai imaginat, ci e de ajuns să cureți cu…APĂ. Nu e nevoie să apelezi nici la colacul gonflabil sau suportul pentru gât, ci să umpli cădița cu puțină apă, astfel încât riscurile de accidentare/înec să fie reduse.
-Atunci când schimbi scutecul unui bebeluș e nevoie numai să te conectezi cu el și să folosești vată sau materiale din bumbac pentru a-l curăța. Șervețelele umede nu sunt interzise, dar nu sunt nici cel mai recomandate, deși, în societatea noastră grăbită, pot fi cea mai simplă, eficientă și rapidă soluție de a curăța copilul.
-Pentru a potoli plânsul bebelușului nu e nevoie să-i introduci rapid o suzetă/un biberon în guriță. Găsește alte metode de a-l liniști. Astfel, nu va deveni dependent de biberon și vei reuși mult mai ușor să-l dezobișnuiești de supt.
-Buricul cade singur, exact atunci când consideră că e momentul potrivit, fără intervenții din partea ta. El NU doare, căci nu mai are terminații nervoase. Trebuie doar să fii atentă să nu rămână umed după un posibil contact cu apa. De asemenea, nu închide scutecul peste buric, ci permite-i să respire.
-Alăptarea reprezintă de asemenea un proces complex de conectare a bebelușului cu mămica. Nu pot exemplifica în scris (desigur), însă și-n acest caz e nevoie de atenție sporită, astfel încât bebelușul să fie ghidat corespunzător către sân și astfel, să beneficieze de aportul nutritiv necesar dezvoltării sale.
Primesc și în prezent pe email, de la echipa Biogenis, scurte articole informative cu privire la evoluția sarcinii pe săptămâni și mă bucur să descopăr informații la care cred că nu m-aș fi gândit niciodată. Consider că mamă devii, nu te naști…motiv pentru care atât perioada sarcinii, cât și cea de după, reprezintă un lung șir de procese educative și instructive.
Cu drag și prietenie,
Mama și Tata lui Emoționel