Joacă-te, părinte drag! Joacă-te! – gânduri de la autorii Mamei

Cu siguranţă meseria de părinte este cea mai provocatoare din lume.

Oricât de mult te-ai pregăti, unele situaţii te vor lua prin surprindere. Şi totuşi, nu este nimic mai împlinitor decât o relaţie frumoasă cu a ta minune. Asta este misiunea mea. Asta îmi doresc. O relaţie frumoasă, apropiată cu fetiţele mele.

Îmi doresc din toată inima să mă caute pe mine atunci când trec prin cele mai grele clipe sau cele mai frumoase. Îmi doresc să fiu acolo când ele simt nevoia doar să vorbească. Joaca este activitatea cea mai importantă în dezvoltarea copilului. Ştim cu toţii că este activitatea principală până la vârsta de 6 ani. Şi totuşi….părinţii se joacă foarte puţin. O să spuneţi că este o pierdere de timp, că nu vă puteţi juca sau că nu este ceva pentru adulţi.

Dar copiii voştri au nevoie de voi.

Au nevoie acum, nu mâine, nu poimâine. Au nevoie să vă rostogoliţi pe covor, să fiţi vulnerabili şi să petreceţi timp cu ei. Au nevoie să îi vedeţi, să îi auziţi, să îi iubiţi….să îi acceptaţi aşa cum sunt. Părinţii mei nu s-au jucat cu mine, cu noi. Nu au ştiut cum să facă asta. Locuiam la ţară, iar ei lucrau de dimineață până seara târziu, uneori abia ne intersectam. Nu îi învinovăţesc, ştiu că aşa au fost timpurile, iar ei făceau cum credeau că este cel mai bine pentru noi. Însă, timpul se oprea în anotimpul rece, sau când se lua curentul câteva zile. Atunci serile deveneau mai lungi, tata mă lăsa să îi prind părul în toate formele posibile, mama mă învăţa cum să joc Moara sau ne povesteau din copilăria lor. Petreceam mai mult timp împreună, aveam întotdeauna războiul de ţesut în casă, veneau rudele la şezătoare, iar noi ne jucam pe lângă ei…Aceste clipe îmi umpleau inima de iubire, aceste momente sunt cele de care îmi aduc aminte mereu cu nostalgie!

Tips/Tricks pentru joaca şi consolidarea relaţiei cu copilul tău

1. Lasă-l pe el să conducă jocul, nu încerca să îl corectezi, chiar dacă spune lucruri total aiurite.
2. Copiii iubesc să îşi vadă părinţii vulnerabili, învinşi, iubesc să aibă putere asupra lor, pentru că în viaţa de zi cu zi trebuie să se supună regulilor, iar în joc este singura modalitate prin care îşi pot recupera puterea.
3. Nu încerca să transformi joaca în activitate educativă, fără prea multe întrebări, ei simt că tu vrei să direcţionezi jocul, astfel îşi vor pierde interesul.
4. Fii curios, lasă-te purtat de val, absoarbe toată iubirea pentru copilul tău şi trimite-o copilaşului tău interior.

Joaca aduce multe, multe beneficii, este chiar terapeutică. Prin joaca lor poţi afla informaţii despre ziua lor la grădiniţă, supărări, frustrări pe care nu le pot verbaliza. Aşadar, joacă-te părinte drag! Joacă-te cu el azi, joacă-te cât încă îţi mai cere asta! Copilăria trece într-o clipă, iar beneficiile sunt pentru o viaţă întreagă.

Cu drag și prietenie,
Biliboc Loredana
, mamă de două minuni, artist Crochet&crafts by Loredana B

*articolul face parte din campania FII AUTOR la Mama lui Emoționel, despre care găsiți detalii aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: