Importanta lecturii la de la vârste fragede sau cum să creștem mari cititori – gânduri de la autorii Mamei

Așa cum bine știm și…trăim, mai precis, vremurile acestea nu prea ne oferă variante sănătoase și timp calitativ pentru cultivarea acestei plăceri atât de utile, aceea de a citi din pasiune. În ultimii ani, atât specialiștii, cât și comunitățile ce militează pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, fac apel la cea mai îndemână resursă, inepuizabilă și plină de avantaje: lectura – să le citim copiilor de la vârste fragede, să le cultivăm simțul lecturii, urmând stadiile de dezvoltare și să-i însoțim permanent în descoperirile lor până ce vor fi autonomi în satisfacerea curiozităților .

Poate că unora dintre părinți li se va părea o sarcină extrem de serioasă, matură când vine vorba de un pitic de un an, doi să suscite acest interes atât de timpuriu. Cu toate acestea este dovedit faptul că abilitățile aferente fiecărui stadiu de dezvoltare exersate consecvent, într-un mod natural și jucăuș, au rezultate uimitoare. Cultivarea lecturii timpurii nu are ca scop precis alfabetizarea sau mai mult decât atât, citirea autonomă, ci pur și simplu bucuria de a citi, explora și de a privi cu greutate anumite sarcini școlare pe viitor.

Cum începem? Cât de complicat va fi procesul? Ce beneficii aduce implicarea copilului în aceste activități de limbă, comunicare și citire? O să punctam pe scurt răspunsul la aceste întrebări esențiale și cumva privite cu neîncredere de unii părinți.

Este un lucru bine știut că cei mici învață prin joacă, așa vom începe călătoria ce are ca destinație „Lecturofilia”🙂.

Cel mai simplu lucru pe care îl putem face pentru copiii foarte mici este să petrecem împreună mult timp citind, astfel încât să cultivăm o legătură afectivă cu anumite povești. Micul cititor se va atașa imediat de unele dintre ele și ne va cere să o recitim la nesfârșit. Știu că pentru mulți dintre noi poate fi obositor, însă pentru pitic e o oportunitate de învățare din multe puncte de vedere: cuvintele au înțeles – ele sunt necesare comunicării: înțelegerea nuanțelor vocii când citim pe diferite tonuri și cu intonație, discuția pe seama imaginilor din carte. Pentru această etapă de început este potrivit să alegem cărți cu texte simple, repetitive, deoarece copiii au nevoie de predictibilitate și simt nevoia să intervină pentru a termina ei povestea. De asemenea, sunt apreciate cărțile bogate în imagini, unde cei mici vor fi încântați să caute indicii cu referire la personaje sau situații.

Pentru cei mai mici cititori avem la îndemână cărțile senzoriale care sunt la mare căutare și extrem de ingenioase. În sesiunile de băiță le putem trezi interesul folosind cărțile de baie sau cele de colorat cu apă. Aș adăuga și acele colecții de cărți de bebe, stimulative vizual.

După parcurgerea acestei etape de familiarizare va apărea cea de memorare și recitare a celor citite anterior. Această etapă ne îndrumă să putem stimula recunoașterea literelor și sunetelor prin jocuri și activități simple (să îi lăsăm să termine ei propoziția, să spunem litera de început a unor cuvinte, să urmărească cu degetul și să găsească anumite litere). Aceste joculețe vor avea un impact pozitiv ce va marca începutul cititului independent.

Urmează acum perioada magica, în care care încep să se vadă rezultatele din etapele anterioare: vocabular bogat, creativitate, dialog cu provocări semantice, o bună înțelegere și rezolvare a problemelor din punct de vedere cognitiv. Această etapa vine la braț cu dorința micuților de a alege ei cărțile potrivite. Este de înțeles că în această etapă să îi sprijinim în experimentarea succesului când vor încerca să citească, să păstrăm cărțile cu texte simple, iar pe cele noi, complicate, să le citim împreună în prima fază și apoi doar ei. Să nu uităm încurajările în fiecare moment de succes sau ezitare.

Odată parcurse aceste etape, copilul devine stăpân pe înțelegerea textelor și își va dori să exploreze de unul singur acest tărâm. Este important ca în toate etapele menționate copilul să aibă acces la biblioteci, spații de relaxare și oaze de lectură pentru a se familiariza cu tot ce înseamnă lectura, instrumente de citit.

Ca și recomandare, ori de câte ori avem ocazia să dăm celor mici cuvântul, să punem la încercare creativitatea, să avem dezbateri fructuoase.

Să aveti lecturi minunate!

Cu drag și prietenie,
Anca Vasiliu, Mamă de Filip
Iași
Facebook, AICI.

*articolul face parte din campania FII AUTOR la Mama lui Emoționel, despre care găsiți detalii aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: