Îndemnuri pline de iubire pentru femei și mame, în așteptarea lui 2022

Dragi mămici, iată că noul an ne bate la uşă. Ne vom lua la revedere de la anul 2021 şi îi vom ura un bun venit anului 2022. Cred că fiecare dintre noi găseşte în această perioadă un bun prilej în a se autoevalua, în a-şi nota succesele şi de ce nu eşecurile din anul care trece şi mai ales în a lua noi decizii şi a stabili noi scopuri pentru noul an.

Ca şi mame este prioritar să ne evaluăm relația cu copiii, să ne gândim la ceea ce am făcut bun pentru ei anul care a trecut, dar şi la ceea ce am greşit faţă de ei şi să ne facem planuri pentru a ne perfecționa în a fi mame mai bune pentru ei şi în a-i ajuta să se dezvolte armonios în anul care urmează.

Iată câteva îndemnuri pe care le am eu în primul rând pentru mine şi apoi pentru voi în vederea atingerii acestor scopuri pentru anul care urmează:

  •   Să aruncăm toate greşelile noastre de mame în “marea uitării”, să ne eliberăm de sentimentele de vinovăţie şi să acceptăm că deşi nu suntem mame perfecte suntem cele mai bune mame pe care le pot avea copiii noștri!
  •  Să avem aşteptări realiste de la copiii noştri, înţelegând că ei nu sunt “adulţi în miniatură” ci “în formare”, creierul lor având capacităţi reduse de concentrare, atenție şi autocontrol.
  •  Să continuăm să le impunem limite şi reguli, deoarece acestea au rol esențial în a-i ajuta să aibă încredere în noi, în a se simți în siguranţă şi în a avea un scop.
  •  Să cultivăm valori ca răbdarea, bunătatea, altruismul, empatia, compasiunea şi să nu le dăm impresia că doar lor li se cuvine tot pe lumea aceasta.
  •  Să petrecem cât mai mult timp în natură, să ne bucurăm de puterea ei, să o lăsăm să ne liniştească şi să ne vindece.
  •  Să le vorbim şi să îi ascultăm, să le cântăm şi să le citim. Copiii noştri trec foarte rapid de la o etapă de dezvoltare la alta, aşa că orice oportunitate ratată de a petrece timp şi de a comunica cu ei nu mai poate fi recuperată. Momentul în care nu vor mai vrea să se joace şi să vorbească cu noi, momentul când vor prefera să stea cu prietenii decât cu mami este mai aproape decât ne imaginăm.
  • Să păstrăm echilibrul între a fi mame şi a fi femei, dar să avem în vedere că în primii ani ai copilăriei, ei vor avea nevoie permanentă de atenția noastră şi oricât de “ sătule” ne vom simţi uneori, copiii nu se vor sătura deloc de noi. Dragostea noastră pentru ei presupune sacrificii, dar cu siguranţă aceste sacrificii îşi vor culege roadele la timpul potrivit!

         Vă doresc un an nou plin de împliniri, în care să fiți versiunea cea mai bună de mamă pentru copiii voştri!

La mulți ani!

Cu drag,
Flore Lavinia, psiholog şi mamă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: