
Luna aceasta am sărbătorit ziua internațională a lecturii, un bun prilej în a ne automotiva să citim mai mult şi mai ales să le citim copiilor noştri.
Într-o eră mega digitalizată, în care accesul la o informație se face în câteva secunde, unde clasicele poveşti pentru copii sunt prezentate digital în imagini cât mai atrăgătoare şi colorate, este foarte uşor să abandonăm cititiul.
Copiii pot fi mult mai atraşi de rapiditatea cu care se mişcă imaginile de pe un ecran şi de coloritul acestora decât de cărţi, de aceea pasiunea pentru lectură trebuie cultivată foarte de timpuriu.
Ioana David, învăţătoare cu experienţă, este de aceaşi părere:
“Internetul a început să fie din ce în ce mai mult prezent în viaţa noastră și a copiilor noștri, iar evenimentele din ultimul an au accelerat ritmul în care am devenit cu toții mai dependenți de noile tehnologii.
În acest context, devine esențială explorarea beneficiilor și oportunităților pe care acest mediu le oferă copiilor, precum și metodele prin care putem să îi ferim de riscurile pe care le presupune utilizarea internetului. O astfel de metodă este, din punctul meu de vedere, împrietenirea de la cele mai fragede vârste cu universul fascinant al cărților. Consider că o astfel de metodă este capabilă să aducă împreună membrii familiei, în puținul timp pe care în calitate de adulți îl mai avem la dispoziție într-o zi obișnuită de muncă. Citind o poveste celor mici, împreună cu ei sau chiar ascultându-i, ne deconectăm pentru o clipă de la viața cotidiană și trăim bucuria specifică vârstei copilăriei. În acest sens, nu de puține ori îi îndemn pe elevii mei și pe părinții lor să găsească zi de zi câteva momente pe care să le dedice lecturii, să povestească împreună despre ceea ce descoperă citind și să redescopere BUCURIA DE A FI ÎMPREUNĂ, de a împărtăși gânduri, opinii, dorințe…
Pe de altă parte, este cunoscut faptul că lectura contribuie în mod semnificativ la formarea personalității celor mici (copiii imită modelele personajelor descoperite în cărți), la dezvoltarea vocabularului și la lărgirea universului cunoașterii lor”.
Ce alte beneficii mai poate aduce lectura?
Sofia Laza, psiholog, ne spune:
„Cititul este mai mult decât recunoașterea unor litere, cuvinte scrise și a propozițiilor care compun un text, o poveste.
Ne dorim să creștem copii creativi, ne dorim ca ei să se descurce în cât mai multe situații de viață, antrenăm copiilor noștri diverse abilități, îi dorim imaginativi.
O poveste citită este mai mult decât povestea în sine. Cuvintele nu sunt numai cuvinte, cuvintele crează imagini, sunete, mirosuri, atmosferă, și când citim savurăm toate acestea cu „ochii minții”. Asta presupune să facem un exercițiu de imaginație profund, să ne angajăm mintea și gândirea și toate simțurile noastre pentru a înțelege și savura povestea.
Așadar, dacă doriți ca dezvoltarea copiilor voștri să fie una armonioasă și inteligentă citiți alături de ei când sunt mici, formați-le mai apoi deprinderea de a citi singuri când cresc.”
Eu am început să le citesc copiilor mei de la 9-10 luni, poveşti adaptate perioadei de dezvoltare în care se aflau. Acum, la vârsta de 5 respectiv 3 ani, citim primul roman (Fram, ursul polar) şi frecventăm un club de lectură în care le sunt citite timp de aproximativ 90 de minute, capitole din romane pentru copii. Observ cum cititul de timpuriu le-a antrenat răbdarea, le-a dezvoltat abilităţile de concentrare şi atenţie și le dezvoltă în permanenţă limbajul.
Ioana Blaga, scriitor de literatură pentru copii ne spune:
“Lectura poate schimba viața unui copil în bine, iar importanța lecturii este de netăgăduit. Dacă un copil spune că nu-i place să citească este pentru că nu a găsit cartea potrivită. Cititul este un aspect esențial al învățării și are multiple beneficii. Cititul este important pentru că îl face pe copil mai empatic, mai informat și îi stimulează imaginația. Într-o carte pentru copii, un copil se poate confrunta cu cele mai profunde temeri ale sale, teama de a fi pierdut, de a flămânzii sau teama că e în pericol mortal, dar tot acolo copilul găseşte remedii de a face faţă tuturor situaţiilor. O carte este unul dintre cele mai puternice lucruri din lume, oferind unui copil noi oportunități de a învăța, de a crește și de a fi inspirat!”
În final doresc să vă împărtăşesc şi ce înseamnă cititul în familia Ligiei Geczi, o mamă model, însărcinată cu cel de al patrulea copil:
“Am început să le citesc copiilor zilnic de când sunt mici, la început cărticele cu imagini şi cu timpul cărţi specifice vârstei, cărţi educative . Acum copiii au 9 ani, 6 ani, respectiv 2 ani şi îmi cer zilnic să le citesc. Vin singuri cu cărțile preferate la mine. Cel de 6 ani este pasionat de istorie, citim zilnic Iliada şi Odisea, fetiţa de 9 ani preferă cărțile cu personaje fetiţe, care au ca şi teme familia şi comportamentul. Eu ca mamă citesc foarte mult, probabil am fost un exemplu pentru ei în acest sens. Familia noastră are deja un obicei, seară de seară citim timp de 1 oră toţi (tata citeşte celor mici, iar eu fetiţei mai mari).”
Sper ca toate ideile, îndemnurile şi experienţele prezentate în articol de către aceste profesioniste în lucrul cu copiii/ elevii, să vă motiveze să le citiți copiilor dumneavoastră cât mai mult, deoarece cititul este o activitate atât de preţioasă care le va aduce o mulţime de beneficii în creşterea şi dezvoltarea lor!
Cu mult drag,
Lavinia Flore, psiholog şi mamă
Ioana David, învăţătoare şi mamă
Sofia Laza, psiholog şi mamă
Ioana Blaga, scriitor literatură pentru copii
Ligia Geczi, anteprenor şi mamă